Pleśniak
Cześć,
Zaprezentujemy wam przepis na pyszne ciasto- pleśniak że śliwkami.
Składniki:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej, 200 g masła lub margaryny, zimnej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 2 łyżki kakao, szczypta soli,SKŁADNIKI NA BEZĘ:
5 białek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego, szczypta soli,DODATKOWO:
ok. 800 g śliwek, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka kaszki manny, 1 łyżka budyniu waniliowego, proszek,* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na trzy części i dodajemy do jednej przesiane kakao i zagniatamy. Każdy kawałek owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1-1,5 godz. Jedną część ścieramy na tarce i równomiernie układamy na dnie formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie kroimy śliwki na pół i pozbywamy się pestek. Mieszamy z cynamonem, kaszką i proszkiem budyniowym.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę lub proszek budyniowy.
Śliwki wykładamy na podpieczony spód, ścieramy kakaową część ciasta i przykrywamy bezą. Na koniec ścieramy na wierzch pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. Jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka zakryć wierzch ciasta folią aluminiową i dalej piec do podanego czasu. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach i przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem
Smacznego:)